20 rzeczy, które trzeba spróbować będąc w Japonii
Japonia jest bardzo chętnie wybieranym kierunkiem podróży przez turystów co wcale nikogo nie powinno dziwić. Nieznana nam kultura, historia i obyczaje ciekawią Europejczyków do granic możliwości. Poza tymi aspektami, podróżnicy są ciekawi egzotycznych smaków, które w naszej szerokości geograficznej nie są zbyt popularne i chętnie spożywane.
Lista 20 rzeczy, które trzeba spróbować będąc w Japonii
Co warto spróbować będąc w Japonii? Ten wyjątkowo bogaty kulturowo kraj, posiada również niesamowite bogactwo smaków niecodziennych dla nas dań. Oto lista 20 najciekawszych propozycji, które trzeba spróbować będąc w Japonii.
1. Daifuku
Składa się z małego okrągłego mochi, czyli kleistego ciasta ryżowego nadziewanego słodkim nadzieniem.
2. Dango
Tradycyjne japońskie kluski robione z mąki ryżowej.
3. Matcha
Matcha to po prostu sproszkowana zielona herbata.
4. Tempura
Są to kawałaki owoców morza, ryb czy warzyw otaczane w specjalnej panierce i smażone na głębokim tłuszczu.
5. Sushi
Sushi to klasyka japońskiej kuchni. Po prostu nie można go nie spróbować będąc w Japonii.
6. Ramen
Ramen może być przygotowywany na wiele sposobów, jednak podstawą każdego dania jest bulion i makaron.
7. Chirashi
Jest to miska pełna ryżu i surowego mięsa, z dodatkiem wasabi i sosu sojowego.
8. Udon
To zwyczajnie rodzaj grubego, miękkiego japońskiego makaronu zrobionego z mąki pszennej.
9. Soba
To cienki makaron z mąki gryczanej.
10. Onigiri
To nic innego jak ryżowa kulka z nadzieniem w środku.
11. Mochi
To tradycyjne japońskie kluski, robione z klejącego ryżu i mąki ryżowej, podobne do dango.
12. Okonomiyaki
Placek naleśnikowy/omlet pełen dodatków, w szczególności kapusty.
13. Takoyaki
Potrawa przygotowywana jest z ośmiornicy i ciasta z dodatkami np. czerwonym imbirem.
14. Yakitori
Yakitori to po prostu japoński szaszłyk.
15. Yakisoba
Jest to danie z podsmażonym makaronem i dodatkami.
16. Pierożki Gyoza
Tradycyjne japońskie pierożki, wywodzące się z kuchni chińskiej. Składają się z mięsa mielonego i warzyw zawiniętych w cienki kawałek ciasta.
17. Unagi
Składa się z ryżu i grillowanego japońskiego węgorza w słodkim sosie.
18. Sashimi
Jest to metoda podawania ryb, owoców morza, czy innych zazwyczaj surowych produktów.
19. Sukiyaki
Sukiyaki to potrawa, którą Japończycy spożywają podczas spotkań rodzinnych z jednego naczynia. Składa się w wołowiny, grzybów, warzyw i jadalnych chryzantem.
20. Oden
Jest to zupa o konsystencji gulaszu. W jej skład wchodzą jajka, soja, ziemniaki, tofu bulion, rzodkiew. Dodatkowo można doprawić ją sosem sojowym, suszonymi rybami i wodorostami.
Kuchnia japońska to mieszanka niezwykle ciekawych smaków. Chociaż zazwyczaj kojarzy nam się jedynie z surowym mięsem i ryżem (i słusznie), potrafi być bardzo urozmaicona, mimo, że potrawy są dość proste w przygotowaniu. Najczęściej są one gotowane na wodzie lub smażone na głębokim tłuszczu.