Jakie są najpopularniejsze japońskie potrawy?

Ludzie uwielbiają podróżować po świecie. Jednak nie każdy robi to dla tego samego celu. Tak samo jak jedni wolą zwiedzać polskie miasta, a drudzy latają tylko i wyłącznie za granicę. Ludność uwielbia podróżować szczególnie gdy mają urlop. Poza tym można wtedy poznać kulturę regionu, zwyczaje, język czy też kuchnię. To jest bardzo ważne. Wtedy można zbierać doświadczenia. Wiadomo, że turystyka znacznie się rozwinęła na przełomie ostatnich kilkunastu lat. Dlatego wszyscy tak chętnie z tego korzystają. Również bilety lotnicze nie są drogie, więc każdego być może stać na takie wygody jakim jest podróżowanie. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić kraj, jakim jest Japonia. Dokładniej zostaną w tekście przedstawione potrawy, które są w tym Państwie najpopularniejsze.

Co warto zjeść będąc w Japonii?

Jeśli chodzi o potrawy to wiadomo, że każdy kraj posiada coś innego. Coś co znacznie wyróżnia je na tle innych Państw i jest ich cechą charakterystyczną. Jeśli chodzi o japońską kuchnię to wiadomo, ze nie każdy jest jej zwolennikiem. Wszystko dlatego, że jest ona po prostu specyficzna. Jednak nie jest kuchnią z ostrymi przyprawami. Zatem jest dość łagodna. Nie każdy wie, ale warto dodać, iż mieszkańcy Japonii kochają jeść. Dlatego wszyscy co również uwielbiają jedzenie, świetnie się tam odnajdą. Japończycy do swoich dań nie dodają wymyślnych składników, bo jak uważają smaki dań trzeba podkreślać, a nie zabijać niepotrzebnymi dodatkami. W jaki sposób mieszkańcy podkreślają smak dania? Oczywiście dodając do nich odpowiednio dobrane przyprawy. Takie, które są wyraziste. Sól używają tylko i wyłącznie jako środek konserwujący. Czy znają pieprz? Pewnie tak, ale w ogóle go nie używają. Zamiast tego do dań dodają sos wasabi. To jest ich jedna z najmocniejszych przypraw. Do tego można doliczyć także słynny sos sojowy, mirin, sos ostrygowy oraz sos rybny. Popularny jest także ocet ryżowy, olej sezamowy, a także wino ryżowe. Daniami, które są najczęściej przygotowywane przez ludność Japonii są oczywiście:

  1. Sushi – To najpopularniejsze danie, które pochodzi z tego kraju. Składa się ono z ryżu, ryb najczęściej surowych lub wędzonych typu łosoś i liście. Jak to wygląda? Sushi jest robione w rulon i krojone na mniejsze kawałki. Często właśnie podaje się je z sezamem, sosem sojowym i wasabi.
  2. CHIRASHI – To danie także składa się z ryżu i surowej ryby. Jest podawane w misce. Moczy się tę rybę w sosie wasabi i sojowym.
  3. Ramen – To jedna z najpopularniejszych w tym kraju zup. Składa się ona z bulionu, makaronu i różnych dodatków,
  4. Matcha – To nic innego jak, sproszkowana zielona herbata, którą można podawać na różne sposoby. Można ją po prostu pić albo dodawać do na przykład lodów, ciast czy innych deserów,
  5. Pierożki Gyoza- To słynne pierogi, które jednocześnie są bardzo delikatne, a zarazem chrupiące. W środku mają aromatyczne nadzienie,
  6. Wołowina Wagyu – To przede wszystkim smażona wołowina, która podawana jest z kawałkami warzyw i ryżem,
  7. Yakitori – To po prostu szaszłyk, które wykonywane są z różnego rodzaju mięsa, także podroby,
  8. Tempura- To przede wszystkim kawałki warzyw, ryb, krewetki, owoce morza. które są smażone na głębokim oleju,
  9. Mochi – To danie wykonane jest z ryżu i makaronu ryżowego. Jest ono do żucia, ale trzeba zaznaczyć, iż ma całkiem inną konsystencję niż na przykład galaretka lub żelki. Często jest łączona z truskawkami lub nadziać pastą z czerwonej fasoli.

Podsumowując niniejszy artykuł warto zaznaczyć, iż jak widać większość dań wykonanych jest z ryżu i warzyw. Każdy kto interesuje się Japonią powinien spróbować chociaż większości z tych dań. Mimo wszystko jest ona bardzo różnorodna. Przecież nie można być w Japonii i nie spróbować chociażby jednego dania, typu Sushi. To danie jest nawet naśladowane w innych krajach.